Zdrowie

2017-04-09

Śliwka Kakadu - wielkie źródło witaminy C

Śliwka Kakadu - wielkie źródło witaminy C
Śliwka kakadu to numer jeden jeśli chodzi o największe, naturalne źródło witaminy C. Przegania w tym rankingu i peruwiański owoc camu camu, i jagody goji. Cenna w substancje odżywcze śliwka pochodzi z Australii, a dokładniej z jej najbardziej wysuniętej na północ części.
2017-03-12

Przygotowanie włosów do farbowania

Przygotowanie włosów do farbowania
Efekt farbowania farbą naturalną w dużej mierze zależy od indywidualnych właściwości włosów - ich koloru, struktury, zabiegów pielęgnacyjnych. Przeczytaj, jak możesz wpłynąć na to, by koloryzacja dała oczekiwane rezultaty.
2017-01-10

Naturalne sposoby powstrzymujące wypadanie włosów

Naturalne sposoby powstrzymujące wypadanie włosów
Częstą przyczyną wypadania włosów jest stosowanie chemicznych farb, szamponów, odżywek do pielęgnacji włosów. Szampony, farby do włosów zawierają wiele substancji, które są szkodliwe dla skóry głowy i naszych włosów. Coraz więcej dermatologów zaleca stosowanie naturalnych ziołowych produkty do pielęgnacji włosów.
2016-12-21

Najpiękniejsza opalenizna – jak ją uzyskać?

Najpiękniejsza opalenizna – jak ją uzyskać?
Idealna opalenizna ma piękny, złocisty kolor, jest równomierna, trwała i dodaje urody w letnich miesiącach. Taki idealny stan wbrew pozorom nie jest łatwo osiągalny. Aby uzyskać perfekcyjną opaleniznę, warto wprowadzić w życie kilka trików i porad. Zobacz i ciesz się idealną skórą tego lata!
2016-06-12

Wpływ fluoru na zdrowie

Wpływ fluoru na zdrowie
Szeroki uśmiech odsłaniający nieskazitelne uzębienie to jeden z podstawowych warunków urody. Nie łatwo go osiągnąć i zachować. Wśród drogeryjnych metod na białe zęby dominują pasty i płukanki. Ich sprzedaż jest źródłem ogromnych zysków, dlatego producenci zdeterminowani w walce o klienta, przedstawiają oferowane przez siebie produkty jako najlepsze i najzdrowsze. Wśród ich składników prym wiedzie fluor.
2015-07-15

Triphala - potrójna moc natury

Triphala - potrójna moc natury
Triphala to mieszanka trzech ziół w równych proporcjach, a w dosłownym tłumaczeniu – trzech owoców- amli, haritaki i bibhitaki. Jest to tradycyjny indyjski specyfik, znany od wieków i z powodzeniem stosowany do dziś przy leczeniu najróżniejszych schorzeń. Przede wszystkim ta prosta ziołowa formula oczyszcza i odżywia układ trawienny, reguluje pracę jelit.
2014-06-26

Perły chińskiej medycyny - akupuktura, akupresura, qigong

Perły chińskiej medycyny - akupuktura, akupresura, qigong
Każdy rodzaj medycyny pozwala w inny sposób spojrzeć na człowieka, ciało ludzkie i jego funkcjonowanie. Choć wielu z nas jest ortodoksyjnymi zwolennikami medycyny konwencjonalnej, nie zapominajmy, że klasyczne techniki leczenia liczą sobie co najwyżej kilkaset lat, podczas gdy większość tradycyjnych systemów medycznych świata sięga korzeniami kilku tysięcy lat wstecz. Jednym z regionów o najdłuższej tradycji leczenia jest Daleki Wschód.
2014-03-15

Oczyszczająca kuracja czystkiem

Oczyszczająca kuracja czystkiem
Czystek (Cistus incanus) jest rośliną występującą naturalnie w rejonie Morza Śródziemnego. Czystek wykorzystywany w suplementach diety najczęściej pochodzi z regionów Krety. Jest uważany za roślinę o szerokim działaniu leczniczym, odtruwającym, stymulującym wydolność i odporność organizmu. Dowiedz się, czy i Tobie przyda się czystkowa terapia!
2014-01-06

Receptury ojca Klimuszki odkryte na nowo

Receptury ojca Klimuszki odkryte na nowo
Ojciec Klimuszko (1905-1981) to franciszkanin, który zasłynął jako specjalista w ziołolecznictwie. Legenda głosi, że mając 11 lat wyleczył chorobę skóry przyjaciółki za pomocą jaskółczego ziela. Zerwał roślinę i natarł dłonie dziewczynki z pewnością, że jej to pomoże. Po tej przygodzie zainteresował się właściwościami roślin, pozostawiając niezwykłe dziedzictwo, do którego wracamy do dziś.
2013-05-30

Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?

Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?
Podczas przeglądania oferty olejków roślinnych może zakręcić się w głowie – naturalne, organiczne, rafinowane, nierafinowane, kosmetyczne, spożywcze… Podstawową różnicą, która ma faktyczny wpływ na cechy olejku, będzie metoda, jaką został pozyskany. Dzielimy oleje na nierafinowane i rafinowane. Czym się różnią i który warto wybrać podczas zakupów?
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel