Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?

2013-05-30
Olej rafinowany czy nierafinowany – który wybrać?Olej kosmetyczny można pozyskiwać dwoma metodami – tłoczeniem na zimno lub podczas procesu rafinacji.

  • Tłoczenie na zimno polega na fizycznym sprasowaniu rośliny oleistej i pozyskaniu w ten sposób oleju najbardziej bogatego w aromat, kolor i właściwości. Jest to produkt najbardziej zbliżony do naturalnego, jak tylko jest to możliwe. Proces tłoczenia odbywa się wyłącznie mechanicznie, bez użycia żadnych dodatkowych substancji.
  • Rafinacja to kilkuetapowe przetworzenie oleju polegające m.in. na jego oczyszczeniu, podczas którego traci część swoich właściwości. W procesie rafinacji stosuje się wysokie temperatury i substancje mające na celu usunięcie określonych cech oleju takich jak zapach, smak czy kolor, gwarantując przy tym zdecydowanie większą trwałość.


Oleje nierafinowane

Są najczystsze, najbardziej aktywne i obfitujące w cenne substancje: witaminy, kwasy tłuszczowe, lecytynę i inne wartościowe dla zdrowia i urody składniki. Mogą dawać najbardziej spektakularne efekty na skórze (o ile są do niej odpowiednio dobrane). Jednocześnie są bardzo wrażliwe na światło, ciepło i utlenianie. Przed degradacją chroni je częściowo zawartość witaminy E – im wyższa, tym lepsza ochrona. Oleje bez wystarczającej ilości tej witaminy są niestety bardzo nietrwałe i podatne na psucie. Mają krótką datę ważności i powinny być stale przechowywane w chłodnym miejscu. Nie powinno się ich podgrzewać np. podczas wyrobu własnych kremów na gorąco.


Oleje nierafinowane nie są także polecane do smażenia - większość olejów roślinnych jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę i kiedy jest jej poddana, traci wiele ze swoich właściwości odżywczych a ponadto pod jej wpływem może zmieniać dobre substancje w szkodliwe, a nawet rakotwórcze.


Ze względu na najwyższą zawartość naturalnych związków, oleje nierafinowane charakteryzują się większym ryzykiem wywoływania reakcji alergicznych na skórze. Osoby ze skórą bardzo wrażliwą i alergiczną mogą reagować negatywnie na tak intensywną dawkę substancji aktywnych (choć nie jest to przesądzone, ale jest mocno zindywidualizowane).


Oleje rafinowane

Poddane procesowi oczyszczenia i w rezultacie usunięcia charakterystycznego smaku, aromatu i koloru posiadają mniej cennych właściwości charakterystycznych dla olejów nierafinowanych. Są z reguły mniej skuteczne i nie dają aż tak wyraźnych efektów na skórze. Są jednak zdecydowanie trwalsze i bardziej odporne na warunku przechowywania. Nie muszą stać w lodówce, mają długie daty trwałości i mogą być elementami receptur domowych kosmetyków wytwarzanych na gorąco.


Ze względu na usunięcie wielu substancji aktywnych oleje rafinowane charakteryzują się mniejszym ryzykiem alergii – nie uczulają. Są polecane dla osób o cerze wyjątkowo nadwrażliwej, które na oleje nierafinowane reagowały zaczerwienieniem lub pieczeniem skóry. Oleje rafinowane nadają się też do smażenia, ponieważ są odporne na wysokie

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2013
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel