Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Lucerna – zapomniany skarb dobrego zdrowia
Lucerna (Medicago sativa) uważana jest za jedno z najzdrowszych ziół świata. Jest rośliną powszechnie uprawianą także w Polsce. Dziś zaliczamy ją do grupy superfood – pokarmów wyjątkowo cennych dla zdrowia. Lucerna jest bardzo uniwersalna w użytku, przydatna w celu wzmocnienia odporności. Szczególnie poleca się lucernę osobą starszym.
Czytaj więcej
Co w kremie drzemie?
Producenci kosmetyków zobligowani są do umieszczania składu na etykietach swoich produktów. Prawda jest jednak taka, że terminy chemiczne są dla przeciętnego konsumenta tak niezrozumiałe, że równie dobrze mogłoby ich tam nie być. Zazwyczaj nie czytamy więc treści wydrukowanej na opakowaniu, tylko skupiamy się na właściwościach kosmetyku obiecywanych nam przez producenta. W jaki sposób jednak dany efekt ma zostać zapewniony - zwykle pozostaje dla nas tajemnicą.
Czytaj więcej
Naturalne metody na problemy z włosami
Niewiele jest osób, które są zadowolone z kondycji swoich włosów. Problemy takie jak łupież, osłabienie włosów czy nawet ich wypadanie, często skłaniają nas do zakupu specjalistycznych produktów, które mają nam pomóc zwalczyć uporczywy problem. Niestety bardzo często kosmetyki te bazują na chemicznych substancjach, które więcej czynią szkód niż pomagają.
Czytaj więcej
Algi dla pięknej skóry
Maski i okłady algowe do niedawna były zarezerwowane dla ekskluzywnych zabiegów w salonach kosmetycznych. Algi na rynku europejskim są zjawiskiem stosunkowo nowym – w krajach Dalekiego Wschodu były używane już tysiące lat temu! Dlaczego algi są tak cenne w pielęgnacji skóry?
 
Czytaj więcej
Długotrwała koloryzacja chemicznymi farbami może i nada włosom piękny, pożądany kolor, ale jednocześnie zniszczy je, pozbawiając blasku i nawilżenia. Wiele kobiet dopiero po długoletnim farbowaniu zwykłymi farbami decyduje się na koloryzację naturalną. Jest to doskonała alternatywa dla popularnych farb, dzięki której włosy odwdzięczą się pięknym, nasyconym kolorem, będą zdrowsze, nawilżone i odżywione.
Czytaj więcej
Polskie zioła dla urody
Aby znaleźć rośliny o korzystnym wpływie na urodę, nie trzeba wcale szukać daleko! Wiele z nich jest dostępnych tuż pod naszym nosem – na polskich łąkach i lasach. Rodzime zioła były stosowane w ludowych recepturach dla pięknych włosów i skóry od setek lat. Poznaj sekrety polskich ziół.
Czytaj więcej
Olejowa pielęgnacja paznokci
Mocne paznokcie? Naturalnie! Każda kobieta marzy o silnych, zadbanych paznokciach. Nie wszystkie jednak mogą sobie pozwolić na kosztowne i czasochłonne zabiegi pielęgnujące i wzmacniające. A o paznokcie można przecież zadbać samodzielnie, domowymi sposobami – tanio i skutecznie. My w szczególności polecamy olejową pielęgnację dłoni i paznokci!
Czytaj więcej
Jak samodzielnie pofarbować włosy na czarno?
Jeśli macie włosy w jasnym kolorze, a chcielibyście mieć czarne, to najpierw trzeba zafarbować je samą henną. Następnie należy je spłukać i osuszyć. Kiedy będą suche nakładacie indygo. Jeśli podejrzewacie, że wasze włosy są oporne na farbę, dodajcie do papki indygo łyżeczkę soli.
Czytaj więcej
Domowe peelingi
Gładka, miękka i elastyczna skóra ciała to marzenie każdej kobiety. Niestety czasami trudno jest uzyskać zadowalający efekt. Skóra bywa mocno przesuszona, łuszczy się, swędzi, rogowacieje. Wtedy nie wystarczą już zwykłe balsamy – do akcji powinien wkroczyć porządny peeling. Oczywiście, najlepiej domowy :)
 
Czytaj więcej
Olej sacha inchi – skarb Inków
Od niedawna w trendach kosmetycznych popularność zyskuje olej sacha inchi, pozyskiwany z rośliny Plukenetia Volubilis. Sacha inchi to skarb Inków, olej o znakomitych właściwościach i unikatowym składzie. Twoja skóra go pokocha!
 
Roślina Plukenetia Volubilis pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej (Peru, Ekwador, Wenezuela, Boliwia, Kolumbia, północno-zachodnia Brazylia). Była uprawiana od stuleci przez rdzennych mieszkańców terenów dzisiejszego Peru, jeszcze w erze poprzedzającej panowanie Inków. Sacha inchi wydaje owoce o gwiaździstym kształcie, z których pozyskuje się olej o aksamitnej, jedwabistej konsystencji oraz orzechowej nucie.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel