olej neem cena

NeemDrzewo Neem jest bardzo cenione w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na właściwości lecznicze, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące. Neem stosowane jest w stanach zapalnych, przeciw gorączce, nawet malarii. Leczy wypryski i innne problemy skóry. Skóra staje się gładka, miękka, świeża, odmłodzona i jędrna. , czyli miodla indyjskaDrzewo Neem jest bardzo cenione w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na właściwości lecznicze, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące. Neem stosowane jest w stanach zapalnych, przeciw gorączce, nawet malarii. Leczy wypryski i innne problemy skóry. Skóra staje się gładka, miękka, świeża, odmłodzona i jędrna. to drzewo występujące w Indiach, które jednak rozprzestrzeniło się również na inne kraje o klimacie podzwrotnikowym. Młode pędy i kwiaty neem stanowią pożywienie, między innymi dla mieszkańców Tajlandii i Laosu.


Drzewo neem jest cenione w ajurwedze dzięki właściwościom leczniczym, antyseptycznym, antygrzybicznym, odkażającym i tonizującym. Jest stosowane w różnego rodzaju stanach zapalnych. Łagodzi gorączkę, a nawet objawy malarii. Ma dobroczynny wpływ na infekcje i problemy skórne, np. trądzik. Sprawia, że skóra jest gładka, ma jednolity koloryt, jest ujędrniona, elastyczna i odświeżona.


Miodla indyjska znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie tradycyjnej, ale także w kosmetyce naturalnej. Jest składnikiem mydeł, szamponów, olejków, naturalnych farb do włosów, a nawet past do zębów. Puder Neem, czyli sproszkowane liście miodli indyjskiej, jest doskonałym naturalnym środkiem do pielęgnacji włosów i dbania o skórę głowy, również tej z tendencją do łupieżu. W kosmetyce naturalnej wykorzystuje się również drewno neem – służy do wyrobu grzebieni i szczotek do włosów, które nie powodują elektryzowania się włosów, wzmacniają je i zapobiegają łupieżowi oraz nadmiernemu wypadaniu.


Olej neem zawiera ponad 50 % kwasu oleinowego, i to właśnie on wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga przeciwdziałać miażdżycy, redukuje poziom „złego” cholesterolu i kontroluje poziom cukru we krwi. Działa także antynowotworowo i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Olej neem można kupić w sklepach z kosmetykami naturalnymi i orientalnymi, a jego cena zależy od pojemności i marki. W swojej ofercie olej neem posiada na przykład marka Fudco. Jest to produkt całkowicie naturalny, nietestowany na zwierzętach. Dostępny jest w szklanej buteleczce z przyciemnianego szkła (oleje nie lubią światła) o pojemności 110 g. Jego cena wynosi około 17 zł.


Warto stosować olej neem w pielęgnacji skóry, szczególnie tej, która z jakichś względów wymaga działania odkażającego i antybakteryjnego. Jedyne, co może do niego zniechęcać, to intensywny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu, jednak warto się przełamać, bo od nieprzyjemnego zapachu ważniejsze są rezultaty, a w przypadku oleju neem mogą one się okazać naprawdę spektakularne, szczególnie w pielęgnacji skóry problemowej.

Brak opinii w tej kategorii.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl