Olejek z drzewa sandałowego w pielęgnacji

Powiązane

Olejek z drzewa sandałowego w pielęgnacji
Olejek z drzewa sandałowego jest popularnym surowcem wykorzystywanym w produkcji perfum dla kobiet i mężczyzn. Jego charakterystyczny, zmysłowy aromat czyni z drzewa sandałowego lubiany komponent perfum i kosmetyków. Jednak oprócz właściwości zapachowych, olejek sandałowyZ drewna sandałowego wytwarzany jest olejek eteryczny, któremu przypisuje się właściwości uspokajające, łagodzące bezsenność, nerwice i podrażnienia skóry. Olejek stosuje się zewnętrznie po rozcieńczeniu w innym oleju bazowym na skórę ciała, twarzy, głowy i włosy. Ma działanie odżywcze, regulujące wydzielanie sebum, powstrzymujące procesy starzenia się, regenerujące i antybakteryjne. Szczególnie polecany jest skórze problemowej, trądzikowej, tłustej. Redukuje blizny i przebarwienia. Sproszkowane drzewo sandałowe stosowane jest głównie w formie maseczek do skóry podrażnionej, zanieczyszczonej, pozbawionej blasku, starzejącej się. posiada równie ciekawe działanie pielęgnacyjne!


Olejek z drzewa sandałowego o dobrej jakości jest pozyskiwany z kory drzewa sandałowego występującego w Indiach. Ten olejek jest oryginalny, posiada najpiękniejszy aromat i najskuteczniejsze działanie. Dzięki metodzie pozyskiwania olejku polegającej na wykorzystaniu pary wodnej, a nie chemicznych rozpuszczalników, olejek zachowuje maksimum właściwości i pozostaje przyjazny dla skóry.


Jak najlepiej wykorzystywać właściwości olejku sandałowego?

  • Pielęgnacja cery tłustej i trądzikowej. Olejek sandałowy, podobnie jak wiele innych olejków eterycznych, posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i ściągające. Zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za powstawanie trądziku. Bardzo dobrze radzi sobie z trudnymi wypryskami, przyspiesza gojenie i wycisza ropne wykwity. Skóra jest stymulowana do szybszej odnowy i radzenia sobie ze zmianami trądzikowymi. Ponadto olejek sandałowy redukuje pracę gruczołów łojowych, przyczyniając się do zmniejszenia przetłuszczania skóry.
  • Aromaterapia – ukojenie oraz rozbudzenie zmysłów. Olejek z drzewa sandałowego z jednej strony działaj kojąco na nerwy, pomaga osiągnąć wewnętrzną równowagę i wyciszenie. Jest polecany w przypadku dużego stresu, zmęczenia. Z drugiej strony natomiast działa pobudzająco na zmysły i wprawia w romantyczny nastrój.
  • Odstraszanie owadów. Zapach olejku sandałowego jest przyjemny dla człowieka, jednak na owady takie jak muszki czy komary działa odstraszająco! Z tego powodu dobrze jest stosować olejek w kadzidłach lub kominkach zapachowych, aby pozbyć się uciążliwych insektów.
  • Gojenie i zmniejszenie widoczności blizn. Olejek sandałowy ma zdolność do stymulowania regeneracji skóry po uszkodzeniach, ranach, owrzodzeniach. Skóra szybciej się odbudowuje, skracając czas powrotu do równowagi. Ponadto olejek sandałowy zmniejsza widoczność blizn i przebarwienia związane z procesem regeneracji skóry.
  • Pomarańczowa skórka – cellulit. Olejek z drzewa sandałowego znakomicie ujędrnia skórę, pomaga pozbyć się tzw. pomarańczowej skórki. W połączeniu ze stymulującym masażem znacznie poprawia wygląd skóry.

Pamiętaj! Olejek z drzewa sandałowego w czystej postaci nie może być stosowany na skórę bez rozcieńczenia ze względu na zbyt silne działanie. Należy go łączyć z olejkami bazowymi – np. migdałowym, słonecznikowym czy kokosowym.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl