Wegetariańskie menu na kolację we dwoje
Romantyczna, zdrowa i lekkostrawna kolacja we dwoje to miła propozycja spędzenia walentynkowego wieczoru. Podpowiadamy, co podać do zjedzenia, picia oraz na deser - wszystko w wegetariańskim wydaniu. Aby wykreować romantyczny nastrój, warto pomyśleć też o świecach zapachowych i kadzidłach.
Na Walentynkowy wieczór albo każdą inną romatyczą kolację proponujemy zupę marchewkową z rozgrzewającymi przyprawami i kotleciki z soczewicy wraz z sałatką, jako danie główne. Na deser niezwykły sernik na zimno z mango lub jabłuszka pieczone pod pierzynką z kruszonki, dodatkowo polecamy Chai Tea. Poniżej prezentujemy przepisy wymienionych potraw i deserów, życząc tym samym smacznej i udanej kolacji.
Zupa marchewkowa z soczewicą czerwoną, imbirem i przyprawami rozgrzewającymi.
Składniki:
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1/2 średniej cebuli, obranej i posiekanej
- 5 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
- 2 małe ząbki czosnku, obrane i posiekane Zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 300 g marchwi, obranej i pokrojonej
- 3 łyżki soczewicy czerwonej
- 650 ml wywaru jarzynowego lub wody
Olej rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, dusić aż będzie złocista, dodać czosnek, imbir, gotować 40-60 sekund. Dodać przyprawy oraz sól i pieprz, gotować 20 sekund. Dodać marchew, soczewicę, wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać więcej wody lub wywaru. Podgrzać, ew. doprawić do smaku. Podawać posypane świeżą kolendrą.
Kotleciki z soczewicy z sałatką
Składniki:
- 150 g soczewicy namoczonej przez noc
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz
Przepis powstał jako modyfikacja tradycyjnego przepisu na izraelskie falafle. Soczewicę z czosnkiem, cebulą i przyprawami zmielić w blenderze na gęstą masę, dodając ewentualnie trochę wody. Jeżeli masa jest za mokra, dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki i smażyć na głębokim oleju. Smażyć aż będą brązowe. Kotleciki idealnie smakują z sałatką z sałaty lodowej z pomidorem, ogórkiem polanej sosem jogurtowym z czosnkiem z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
Sernik na zimno z mango
Składniki:
- 100 g masła Ghee
- 200 g pokruszonych ciasteczek SOAN PAPDI-MOPLEEY
- 2 galaretki o smaku mango bez żelatyny
- 500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 owoce mango
Rozpuszczone masło wymieszać z pokruszonymi ciastkami na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy.
Twaróg, cukier, sok z cytryny zmiksować; do czasu rozpuszczenia cukru. 1 galaretkę rozpuścić w 1/3 wrzątku podanego na opakowaniu. Wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z masą serową. Dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na torciku ułożyć obrane i pokrojone w ósemki owoce mango, zalać tężejącą drugą galaretką.
Gotowe:)
Jabłuszka pieczone pod pierzynką z kruszonki
Składniki:
- Jabłuszka - tyle, żeby po pokrojeniu przykryły dość grubą warstwą naczynie - blaszkę do zapiekania.
- Kruszonka - to ilość na dużą blachę , jeżeli zapiekamy w naczyniu mniejszym, zmniejszamy ilość o połowę.
- Helfowe masełko ghee - 200g
- mąka - 2 szklanki
- cukier - 12 łyżek
- cynamon, szczypta gałki muszkatołowej
Kruszonkę zagniatamy szybciutko.
Pokrojone w plastry jabłuszka rozkładamy na blaszce/ naczyniu wysmarowanym masełkiem. Obficie posypujemy kruszonką. Zapiekamy w temperaturze 150 stopni aż kruszonka się zrumieni a zapach przywabi do stołu. Podajemy gorące, można z kulką lodów. Pycha!
Chai tea
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej (ale raczej nie aromatyzowanej, choć piłam też różaną)
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
1/2 lub 1 łyżeczka CHAI GARAM MASALA
1-2 pastylki stevii (to taki naturalny słodzik dla unikających cukru)
Listki herbaty wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 5 minut, następnie uzupełniamy mlekiem, ponownie zagotowujemy, słodzimy stevią (można ją oczywiście zastąpić cukrem np. trzcinowy, albo jeszcze lepiej miodem). Powinna być ona dość słodka, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu przypraw zawartych w CHAI TEA MASALA, którą teraz wsypuję, gotuję kilka sekund i odcedzam do dwóch pięknych filiżanek. Pyszny i zdrowy napój na zakończenie obiadu gotowy - polecam gorąco.
Smacznego! Życzymy romantycznej atmosfery i przyjemnych doznań smakowych :)