Olejek z drzewa sandałowego w pielęgnacji

2013-02-18
Olejek z drzewa sandałowego w pielęgnacji
Olejek z drzewa sandałowego jest popularnym surowcem wykorzystywanym w produkcji perfum dla kobiet i mężczyzn. Jego charakterystyczny, zmysłowy aromat czyni z drzewa sandałowego lubiany komponent perfum i kosmetyków. Jednak oprócz właściwości zapachowych, olejek sandałowy posiada równie ciekawe działanie pielęgnacyjne!

Olejek z drzewa sandałowego o dobrej jakości jest pozyskiwany z kory drzewa sandałowego występującego w Indiach. Ten olejek jest oryginalny, posiada najpiękniejszy aromat i najskuteczniejsze działanie. Dzięki metodzie pozyskiwania olejku polegającej na wykorzystaniu pary wodnej, a nie chemicznych rozpuszczalników, olejek zachowuje maksimum właściwości i pozostaje przyjazny dla skóry.


Jak najlepiej wykorzystywać właściwości olejku sandałowego?

  • Pielęgnacja cery tłustej i trądzikowej. Olejek sandałowy, podobnie jak wiele innych olejków eterycznych, posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i ściągające. Zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za powstawanie trądziku. Bardzo dobrze radzi sobie z trudnymi wypryskami, przyspiesza gojenie i wycisza ropne wykwity. Skóra jest stymulowana do szybszej odnowy i radzenia sobie ze zmianami trądzikowymi. Ponadto olejek sandałowy redukuje pracę gruczołów łojowych, przyczyniając się do zmniejszenia przetłuszczania skóry.
  • Aromaterapia – ukojenie oraz rozbudzenie zmysłów. Olejek z drzewa sandałowego z jednej strony działaj kojąco na nerwy, pomaga osiągnąć wewnętrzną równowagę i wyciszenie. Jest polecany w przypadku dużego stresu, zmęczenia. Z drugiej strony natomiast działa pobudzająco na zmysły i wprawia w romantyczny nastrój.
  • Odstraszanie owadów. Zapach olejku sandałowego jest przyjemny dla człowieka, jednak na owady takie jak muszki czy komary działa odstraszająco! Z tego powodu dobrze jest stosować olejek w kadzidłach lub kominkach zapachowych, aby pozbyć się uciążliwych insektów.
  • Gojenie i zmniejszenie widoczności blizn. Olejek sandałowy ma zdolność do stymulowania regeneracji skóry po uszkodzeniach, ranach, owrzodzeniach. Skóra szybciej się odbudowuje, skracając czas powrotu do równowagi. Ponadto olejek sandałowy zmniejsza widoczność blizn i przebarwienia związane z procesem regeneracji skóry.
  • Pomarańczowa skórka – cellulit. Olejek z drzewa sandałowego znakomicie ujędrnia skórę, pomaga pozbyć się tzw. pomarańczowej skórki. W połączeniu ze stymulującym masażem znacznie poprawia wygląd skóry.

Pamiętaj! Olejek z drzewa sandałowego w czystej postaci nie może być stosowany na skórę bez rozcieńczenia ze względu na zbyt silne działanie. Należy go łączyć z olejkami bazowymi – np. migdałowym, słonecznikowym czy kokosowym.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2013
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel