Ajurwedyjskie metody higieny jamy ustnej

2017-09-26
Ajurwedyjskie metody higieny jamy ustnej

Ajurweda od tysięcy lat dostarcza rozwiązań i porad na temat zdrowia, urody i wewnętrznej równowagi. Jej metody są całkowicie naturalne, oparte na ziołach, roślinnych wyciągach i olejach, a przy tym bardzo skuteczne. Jednym z najważniejszych warunków zachowania zdrowia według Ajurwedy jest oczyszczanie jamy ustnej.

Na ajurwedyjskie oczyszczanie jamy ustnej składają się cztery elementy: mycie zębów, czyszczenie języka, żucie ziół oraz płukanie ust olejem. Dzięki tym czynnościom kompleksowo dbamy o dziąsła, zęby i język, ale to nie koniec korzyści płynących ze stosowania tych indyjskich metod. Odpowiednia pielęgnacja jamy ustnej pomaga zachować w zdrowiu cały organizm. Usuwając z ust bakterie i toksyny, zapobiegamy ich przemieszczaniu się do żołądka, wątroby czy nerek. Jesteśmy dzięki temu zdrowsi i czujemy się lepiej w swoim ciele.

Elementy oczyszczania:

1. Mycie zębów

Nie zawsze wyglądało ono tak, jak w obecnych czasach. Ajurwedyjskie zapisy z czasów starożytnych zalecały czyszczenie zębów za pomocą patyczków z drzew neem, miswak, karanja i karvira. Końcówkę gałązki o grubości palca i długości około 20 cm gryzło się tak, aby nie uszkodzić przy tym dziąseł. Gałązka usuwała resztki pożywienia, a wypływający sok oczyszczał zęby i dbał o dziąsła.  Rośliny te mają działanie przeciwbakteryjne, dlatego pomagają zachować zdrowie jamy ustnej. Obecnie nie stosuje się metody patyczkowej, jednak warto jest wybierać pasty do zębów z wyciągiem z tych roślin, np. pasty z ekstraktem z rośliny meswak czy neem. Ajurwedyjskie pasty bogate są w zioła i przyprawy, np. lodhar, trawę cytrynową, lukrecję, rozmaryn, cynamon, imbir i goździki.

W Ajurwedzie do oczyszczania zębów stosuje się również proszki z ziół, np. proszek Vicco Vajradanti, który doskonale wzmacnia dziąsła i korzenie zębów, działa antybakteryjnie i oczyszczająco. Proszek stosuje się po umyciu zębów pastą, wmasowując go przez 5 minut w dziąsła i zęby a następnie płucząc usta wodą.

2. Czyszczenie języka

Jest niezwykle ważne ze względu na toksyny odkładające się w tym miejscu w postaci białawego lub żółtego osadu. Ajurweda pozwala identyfikować choroby niektórych organów wewnętrznych na podstawie koloru i umiejscowienia osadu na języku. Do oczyszczania języka wykorzystywano kiedyś metalowe przyrządy (wykonane z miedzi, srebra lub nawet złota), obecnie używa się akcesoriów z różnych materiałów. Wygodnym przyrządem do codziennego oczyszczania języka jest skrobaczka ze stali szlachetnej. Czyścimy język delikatnie 3-4 razy, aby usunąć osad i cieszyć się świeżym oddechem i smakiem.

3. Żucie ziół

To skuteczny sposób na odświeżenie jamy ustnej, pozbycie się nieprzyjemnego oddechu i poprawę smaku. Zioła można żuć zaraz po myciu zębów lub po jedzeniu dla odzyskania świeżości. Do żucia nadają się rośliny takie goździk i pietruszka oraz liście świeżej mięty, łatwo dostępnej w wielu sklepach. Po skończonym żuciu należy usta i gardło przepłukać wodą. W przypadku problemów z nieświeżym oddechem Ajurweda zaleca płukanie ust i gardła wodą cytrynową oraz picie naparu z kozieradki. Doskonale z nieświeżym oddechem radzą sobie też świeże owoce gujawy.

4. Ssanie oleju

Inaczej płukanie ust olejem, jest niezawodnym sposobem na pozbycie się toksyn z organizmu, wzmocnienie dziąseł oraz ogólną poprawę odporności, w tym odporności jamy ustnej na infekcje bakteryjne. Płukanie olejem wykonuje się rano, przed jedzeniem, używając jednej łyżeczki oleju sezamowego. Przez 2-3 minuty starannie płuczemy usta olejem, szczególną uwagę zwracając na boczne ścianki jamy ustnej. Następnie olej wypluwamy, aby pozbyć się toksyn.

Choć trudno nam sobie wyobrazić, by o jamę ustną dbać inaczej niż przy pomocy pasty i szczoteczki, w krajach Orientu przez setki lat sięgano po gałązki, liście ziół czy przyprawy. Patyczki mają tę właściwość, że podczas żucia rozwarstwiają się, oczyszczając szczeliny i usuwając osad. Dodatkowo uwalniają sok, który w zależności od rośliny, ma określony wpływ na jamę ustną.

W Indiach cenione są szczególnie gałązki z drzewa neem, które ze względu na właściwości antybakteryjne skutecznie regenerują dziąsła i chronią zęby. Z oczyszczającego i odświeżającego działania słyną także liście Tulsi, czyli indyjskiej odmiany bazylii. Gdy w jamie ustnej pojawia się stan zapalny, sięga się także po goździki – ich żucie szybko koi podrażnienia. Choć od tych tradycyjnych metod współcześnie odchodzi się już na rzecz past, Hindusi nadal pozostają wierni sprawdzonym ziołom.

O skuteczności neem, tulsi i goździków można się przekonać sięgając po oryginalne indyjskie pasty Dabur. Cenione są za działanie antybakteryjne i ochronne – skutecznie zapobiegają paradontozie i próchnicy. Bardzo dokładnie oczyszczają płytkę nazębną, jednocześnie wzmacniając szkliwo. Są przyjemne w smaku i dobrze się pienią oraz odświeżają oddech na dłuższy czas.

Ziołowe pasty Dabur to propozycja dla osób, które w naturalny sposób chcą zadbać o zdrowie swoich zębów – nie zawierają fluoru, sztucznych barwników i konerwantów. Są odpowiednie dla wegetarian.

Pasty do zębów Dabur, poj. 100 ml

 

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel