Spożywanie posiłków - zmiana ilości, zmiana jakości

Powiązane

Produkty

Olej kokosowy Khadi
cena: 29,90 zł
stara cena: 46,00 zł
dostępność:
average

Jemy zbyt dużo i za szybko. Posiłki spożywane "w biegu" nie są dobrze trawione przez organizm, źle działają na układ pokarmowy i mogą być przyczyną np. wrzodów żołądka. Naszym częstym grzechem jest zły rozkład posiłków: brak śniadania, szybko spożywany obiad i obfita kolacja. Jeśli naprawdę chcemy schudnąć, musimy postawić na zmianę nawyków żywieniowych.

Zmiana ilości

  • zamiast trzech większych posiłków jedzmy pięć mniejszych
  • nigdy nie jedzmy w pośpiechu - ośrodek sytości w mózgu uaktywnia się dopiero po pewnym czasie od rozpoczęcia spożywania posiłku.
  • podstawą jadłospisu powinno być śniadanie, które dostarcza organizmowi energii na cały dzień unikajmy podjadania pomiędzy posiłkami
  • poważnym błędem jest spożywanie ostatniego posiłku tuż przed snem. Kolację powinno zjadać m.in 4 godziny przed zaśnięciem.
  • nie powinniśmy mieć pod ręką niezdrowych produktów - dlatego z lodówki trzeba wyrzucić lody, a sprzed komputera miskę z chipsami.
  • używajmy mniejszych talerzy - tym prostym trickiem optycznym "oszukamy" nasze oko, i będzie wydawało nam się, że zjedliśmy większy posiłek niż w rzeczywistości.
     

Zmiana jakości

Jakie produkty wprowadzić do swojej diety, żeby dostarczała organizmowi kompletu potrzebnych mu składników, a jednocześnie nie powodowała wzrostu wagi? Podpowiedzią są tzw. piramidy pokarmowe. Choć istnieją w kilku wersjach, najważniejsze zasady zawsze są takie same:

  • jeśli pieczywo i przetwory zbożowe - to tylko pełnoziarniste. Są one bogate w makro i mikroskładniki, witaminy i błonnik pokarmowy, którego brakuje w białym pieczywie, a który umożliwia zachowanie na dłużej uczucia sytości.
  • warzywa są bogate w antyutleniacze, witaminy i błonnik i należy je traktować jako punkt obowiązkowy każdego posiłku. Najlepiej spożywać je w postaci surowej lub gotowanej.
  • owoce - również są zdrowe, gdyż zawierają witaminy, karoten i błonnik pokarmowy, jednak są także bogate we fruktozę, więc nie można przesadzać z ich ilością.
  • mleko i przetwory mleczne są niezbędne, gdyż dostarczają organizmowu wapnia, ale ze względu na wysoką zawartość tłsuzczu lepiej spożywać je w wersji odtłuszczonej.
  • w naszym jadłospisie powinno się też znaleźć suche nasiona roślin strączkowych (np. soja, soczewica, fasole). To bogate źródło białka i żelaza.

   
Z diety nie musimy eliminować tłuszczy, wystarczy z niej wyrzucić tłuszcze niezdrowe. Najgorsze są tłuszcze typu trans - roślinne poddane takim procesom chemicznym, by wyglądem zaczęły przypominać masło (utwardzone). Są bardzo szkodliwe: drastycznie podwyższają poziom złego cholesterolu i obniżają poziom dobrego, przez co przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a także upośledzają pamięć i uszkadzają białka komórek nerwowych mózgu. Za to istotne jest, aby nasza dieta zawierała tłuszcze omega-3, które mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych.

Oprócz wskazówek, które możemy czerpać z piramidy zdrowego odżywiania, warto trzymać się kilku innych zasad:

  • zanim kupimy produkt oznaczony jako light, dokładnie przeczytajmy skład. Często - zwłaszcza w przypadku napojów gazowanych czy tzw. bezcukrowych gum do żucia - zawiera on aspartam (E 951), który działa rakotwórczo, a do tego, choć sam nie jest kaloryczny, wzmaga przyswajanie tłuszczów.
  • im mniej przetworzona żywność, którą jemy, tym lepiej. Gotowe posiłki przez obróbkę, której są poddane i długotrwałe przechowywanie są pozbawione wielu istotnych, wartościowych składników, poza tym nie możemy skontrolować ich świeżości.
  • produkty, reklamowane jako zdrowe, niekoniecznie muszą takie być - np. płatki z pełnych ziaren zbóż mogą dodatkowo zawierać mnóstwo cukru. Dlatego zawsze warto czytać skład produktu.
  • staramy się jeść jak najwięcej ciepłych posiłków (obowiązkowo ciepły obiad) - ich zaletą jest to, że sycą na dużo dłużej.
  • pijemy dużo wody - to pozwala organizmowi oczyścić się z toksyn
  • unikamy smażenia potraw - podczas smażenia posiłki nasiąkają bardzo kalorycznym tłuszczem. Jeśli chcemy smażyć - to na dobrej patelni teflonowej i bez tłuszczu.
  • glutaminian sodu (MSG) - popularny wzmacniacz smaku - przyczynia się do powstawania otyłości.
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl