Jaka dieta przy skłonnościach do trądziku?

Jedną z przyczyn występowania trądziku jest nieprawidłowa przemiana materii i nadmiar toksyn w organizmie. Coraz częściej w medycynie klastycznej dostrzega się związek między sposobem odżywiania a stanem naszej skóry. Osoby z cerą trądzikową powinny unikać zbyt ostrych i słodkich potraw.

Warto włączyć do swojej diety produkty będące bogatym źródłem błonnika np. brązowy ryż, rośliny strączkowe, pełnoziarniste zboża. Błonnik pomaga nam pozbyć się toksyn z organizmu. Można również korzystać z gotowych preparatów zawierających błonnik takich jak Psyllium. Psyllium to oczyszczone nasion babki płesznik, które pomagają oczyścić przewód pokarmowy z resztek niestrawionego pokarmu i toksyn.

Komentarze

Obrazek użytkownika Suzi

Re: Jaka dieta przy skłonnościach do trądziku?

Pozbyłam się trądziku dopiero jak przestałam jeść pszenicę... Wcześniej piłam psylium, używałam jedynie naturalnych kosmetyków, nadmienię że żyję zdrowo i jestem wegetarianką i nic nie działało, jedynie trochę łagodziło objawy. Znajoma lekarka wyjaśniła mi że trądzik różowaty jest skutkiem nietolerancji pokarmowych, kolejny znajomy lekarz zaproponował odstawienie pszenicy i zadziałało! Mleka też nie mogę, to są najczętsze alergeny, ale każdy może mieć inną nietolerancję, więc należy albo zrobić testy albo próbować odstawiać po kolei.
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl