Śliwka Kakadu - wielkie źródło witaminy C

Powiązane

śliwka

Śliwka kakadu to numer jeden jeśli chodzi o największe, naturalne źródło witaminy C. Przegania w tym rankingu i peruwiański owoc camu camu, i jagody goji. Cenna w substancje odżywcze śliwka pochodzi z Australii, a dokładniej z jej najbardziej wysuniętej na północ części.

 Przez tysiące lat kakadu była dla Aborygenów pożywieniem o leczniczych właściwościach. Coś musi być na rzeczy, skoro w okresie, kiedy ludzie dożywali maksymalnie do 40 roku życia, Aborygeni umierali w wieku siedemdziesięciu lat... Dziś kakadu zdobywa popularność na całym świecie, jako naturalny suplement diety oraz składnik kosmetyków.

Śliwkowe drzewo

Drzewa, które rodzą te niezwykłe owoce, mogą osiągać wysokość nawet do 32 metrów. Kwiaty tych australijskich drzew są małe, białe i pachnące. Natomiast śliwki przybierają kolor żółto-zielony i osiągają wielkość jednego centymetra. We wnętrzu owocu znajdziemy to samo, co w dobrze nam znanych śliwkach węgierkach – dużą pestkę, a oprócz tego miąższ. Śliwki można spożywać na surowo, choć powoduje to wysychanie ust, z czym borykali się Aborygeni. Dlatego można kakadu zawsze ugotować czy zrobić z nich dżem.

Co w śliwce?

Przede wszystkim w skład śliwki kakadu wchodzi witamina C i to w ogromnej ilości - na 100 gram produktu - 3000 mg. To 50 razy więcej tego potrzebnego składnika niż znajdziemy w pomarańczach. Dotychczas nie odkryto w żadnym miejscu na świecie bogatszego owocu w witaminę C.

Śliwkę kakadu okrzyknięto super owocem nie tylko ze względu na zawartość witaminy C. Ten owoc to także źródło antyoksydantów, które nie tracą swoich właściwości nawet po przetwarzaniu śliwek – gotowaniu, proszkowaniu itd. Tymi przeciwutleniaczami są organiczne hydrokwasy jak:

  • kwas galusowy – wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antymutagenne
  • kwas elagowy – działa przeciwnowotworowo, chroni wiele tkanek ludzkich przed czynnikami kancerogennymi
  • W śliwce znajdziemy także kwas foliowy i żelazo.

Cudze chwalicie, swojego nie znacie

W Australii przeprowadzono badania porównawcze 12 owoców australijskich ze względu na zawartość antyoksydantów. Okazało się, że każdy spośród nich ma cztery albo nawet i pięć razy więcej przeciwutleniaczy, niż chwalone przez Australijczyków borówki. Jak nietrudno się domyśleć, „zwyciężczynią” w tym badaniu była śliwka kakadu. Ten, w końcu doceniony, owoc zapobiega chorobie Alzheimera, cukrzycy, poprawia kondycję układu krwionośnego, a to wszystko wiążę się ze spowalnianiem procesu starzenia.

Gdzie znaleźć śliwkę

Śliwki kakadu lepiej smakują przetworzone – oczywiście zupełnie naturalnie i bez żadnych dodatków chemicznych. Są fantastyczne pod postacią soku, również jako dodatek do potraw ( szczególnie tych, wywodzących się z aborygeńskiej kuchni) czy główny składnik dżemów. Kakadu wykorzystuje się także w kosmetyce – w produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Można je również dostać w kapsułkach oraz w wersji sproszkowanej. Sypką śliwkę dodaje się do jogurtu lub wody, tworząc w ten sposób niezwykle odżywczy napój. Proszek znajduje też zastosowanie jako składnik kremu do ciała.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl