Piękna w każdym wieku: jakie składniki dla jakiej cery?

Powiązane

Produkty

Neem Puder
cena: 24,00 zł
cena w : 21,60 zł
Minimalna cena możliwa do uzyskania
w programie rabatowym I love Helfy.
Dowiedz się więcej o programie >>
dostępność:
few
Australijski olejek z drzewka herbacianego
cena: 78,00 zł
cena w : 70,20 zł
Minimalna cena możliwa do uzyskania
w programie rabatowym I love Helfy.
Dowiedz się więcej o programie >>
dostępność:
few
Afrykańskie masło shea - nierafinowane
cena: 24,90 zł
cena w : 22,41 zł
Minimalna cena możliwa do uzyskania
w programie rabatowym I love Helfy.
Dowiedz się więcej o programie >>
dostępność:
good
jakie składniki dla jakiej cery

Czy na pewno wiesz, które składniki są najcenniejsze dla Twojej cery? Receptury na opakowaniu czasem potrafią powiedzieć więcej o działaniu kosmetyku, niż opis producenta. Dowiedz się, których składników szukać w produktach do pielęgnacji. Sprawdź receptury swoich kosmetyków, czy są dobrze dobrane do potrzeb Twojej skóry. Właściwe składy dadzą najlepsze efekty pielęgnacyjne.

Cera młoda, młodzieńcza

W przypadku cery przetłuszczającej z pojawiającymi się wypryskami należy szukać następujących składników o działaniu antybakteryjnym, regulującym i przyspieszającym regenerację:

- olejek z drzewa herbacianego - Tea Tree Oil
- ekstrakt neemDrzewo Neem jest bardzo cenione w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na właściwości lecznicze, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące. Neem stosowane jest w stanach zapalnych, przeciw gorączce, nawet malarii. Leczy wypryski i innne problemy skóry. Skóra staje się gładka, miękka, świeża, odmłodzona i jędrna. - Azadirachta indicaDrzewo Neem jest bardzo cenione w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na właściwości lecznicze, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące. Neem stosowane jest w stanach zapalnych, przeciw gorączce, nawet malarii. Leczy wypryski i innne problemy skóry. Skóra staje się gładka, miękka, świeża, odmłodzona i jędrna.
- ekstrakt lodharZrobiony jest ze sproszkowanej kory wschodnioindyjskiego drzewa symplocos racemosa. Puder lodhar zmieszany z wodą może być stosowany w formie maseczki lub peelingu. Daje zaskakujące rezultaty w walce z trądzikiem. Łagodnie ściąga naskórek i daje uczucie chłodu. Łagodzi infekcje i podrażnienia. Nie przesusza skóry. – Symplocos Racemosa
- ekstrakt manjishtaBardzo zróżnicowana, kłująca, pnąca się roślina o małych, białych lub zielonkawych lub z czerwonymi i żółtymi odcieniami kwiatach o słodkim zapachu. M.in. tonizuje i oczyszcza skórę, działa antybakteryjne i ściągająco.Rubia cordifoliaBardzo zróżnicowana, kłująca, pnąca się roślina o małych, białych lub zielonkawych lub z czerwonymi i żółtymi odcieniami kwiatach o słodkim zapachu. M.in. tonizuje i oczyszcza skórę, działa antybakteryjne i ściągająco.
- ekstrakt z szałwii – Salvia officinalis
- ekstrakt z rozmarynu – Rosmarinus officinalis
- kurkuma – Curcuma longa
- gałka muszkatołowa – Myristica fragrans
- ekstrakt z oczaru wirginijskiego – Hamamelis virginiana
- ekstrakt z nagietkaPozyskiwany z kwiatów nagietka lekarskiego. Działa ściągająco, oczyszcza pory, łagodzi podrażnienia. Przyspiesza proces gojenia ran. – Calendula officinalis
- olej z czarnuszkiPozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno nasion czarnuszki. Bogate źródło NNKT (około 28%). siewnej – NigellaRoślina o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwbólowych. Idealnie nadaje się do stosowania zarówno spożywczego jak i kosmetycznego. Wzmacnia włosy, paznokcie oraz poprawia odporność organizmu. Olej z czarnuszki przyspiesza gojenie się ran. Wpływa on także pozytywnie na porost włosów oraz niweluję łupież. Sativa
- olej tamanu – Calophyllum inophyllum
- olej z pachnotki  - Perilla Frutescens Seed Oil
- olej paczulaJeden z najstarszych olejków eterycznych, uznawany za afrodyzjak, działa odprężająco i rozjaśnia umysł. Intensywny zapach paczuli ma działanie maskujące przykre zapachy oraz utrwalające kompozycje perfumeryjne. Słodki, ziołowy, korzenny, drzewno-balsamiczny, mokry aromat olejku różni się od drzewnego zapachu samej rośliny. Słynie z aktywnego działania antybakteryjnego, pomaga przy infekcjach skórnych. - Pogostemon cablin
- ekstrakt z aloesuZ liści aloesu. Działa nawilżająco, chłodząco i kojąco na skórę.Aloe BarbadensisMiąższ aloesu ma niezliczone właściwości zdrowotne. Działa nawilżająco i przeciw starzeniu, dlatego często używany jest w balsamach do skóry. Stosowany wewnętrznie korzystnie wpływa na krążenie, wątrobę i śledzionę. Również skutecznie reguluje zaburzenia w trawieniu i pomaga zwalczyć wiele innych dolegliwości żołądkowych.
- ekstrakt z ogórka – Cucumis Sativa

Cera z pierwszymi oznakami starzenia

Kiedy pojawiają się pierwsze linie mimiczne, warto zwrócić uwagę na następujące składniki:

- olej arganowyOtrzymywany z orzechów drzewa arganowego. Silnie regeneruje i nawilża skórę. Ze względu na wysoką dawkę witaminy E działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo. – Argania Spinosa Kernel Oil
- olej z awokadoOtrzymywany w wyniku tłoczenia dojrzałego miąższu awokado. Może być stosowany w czystej postaci lub jako dodatek do kosmetyków. Silnie nawilża i odżywia, przeznaczony dla cery suchej i dojrzałej oraz wrażliwej. Zwany olejem 7 witamin (A, B, D, E, H, K, PP). – Persea Gratissima Kernel Oil
- olej jojobaOtrzymywany poprzez tłoczenie nasion Jojoby. Odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę oraz włosy. Pomaga w pielęgnacji cery trądzikowej. Zastyga w temperaturze poniżej 7 stopni C. - Simmondsia Chinensis Seed Oil
- masło sheaMasło Shea zaliczane jest do naturalnych filtrów chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i łagodząco na skórę. Ma właściwości wygładzające i rewitalizujące. Nie ma działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry. Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka i wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Doskonałe podczas chłodniejszych pór roku. - Butyrospermum Parkii (Shea ) Butter
- olej ze słodkich migdałów - Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil
- olej z nasion słonecznika - Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
- olej z kiełków pszenicyOtrzymywany z wytłaczanych na zimno kiełków pszenicy. Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem, aktywizuje odnowę biologiczną komórek skóry, stanowi najbogatsze źródło naturalnej witaminy E. Polecany również do suchych i łamliwych włosów. – Triticum Vulgare Germ Oil
- olej z nasion bawełny – Gossypium (Cotton) Seed Oil
- olejek ze skórki cytryny – Citrus Limon Peel Oil
- kwas hialuronowySubstancja nawilżająca, naturalnie występująca w organizmie człowieka (przede wszystkim w skórze, a także w ciele szklistym oka i mazi stawowej). Naturalnie nawilża tkanki poprzez działanie higroskopijne. Zapobiega utracie wody.Hyaluronic AcidSubstancja nawilżająca, naturalnie występująca w organizmie człowieka (przede wszystkim w skórze, a także w ciele szklistym oka i mazi stawowej). Naturalnie nawilża tkanki poprzez działanie higroskopijne. Zapobiega utracie wody. , Sodium Hyaluronate
- ekstrakt z lucerny - Medicago Sativa (Alfalfa) Extract
- ekstrakt z róży damasceńskiej – Rosa Damascena ExtractSzczególnie polecany dla cery dojrzałej i wrażliwej, działa wygładzająco, łagodząco i antyseptycznie; łagodzi podrażnienia.

Cera dojrzała

Dla cery dojrzałej najlepsze będą odżywcze i regenerujące składniki, takie jak:

- olej z wiesiołkaPozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego. To jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Zawarte w oleju kwasy NNKT działają bakterio- i grzybostatycznie, dlatego polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej.Oenothera BiennisPozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego. To jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Zawarte w oleju kwasy NNKT działają bakterio- i grzybostatycznie, dlatego polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej. (Evening Primrose) Oil
- olej z ogórecznika - Borago Officinalis Seed Oil
- olej macadamia – Macadamia Ternifolia Seed OilOtrzymywany w wyniku tłoczenia orzeszków makadamii. Działa nawilżająco, zmiękczająco, odżywczo, wygładzająco, poprawia elastyczność i wygląd skóry. Polecany również dla skóry delikatnej i wrażliwej. Bogaty w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne.
- skwalen – Squalane
- koenzym Q10Związek naturalnie wytwarzany w ciele człowieka. Bierze udział w metabolizmie komórkowym i transporcie tlenu. Zapewnia prawidłowe natlenienie komórek ciała. Jest antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki.UbiquinoneZwiązek naturalnie wytwarzany w ciele człowieka. Bierze udział w metabolizmie komórkowym i transporcie tlenu. Zapewnia prawidłowe natlenienie komórek ciała. Jest antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki.
- witamina E – TocopherolOtrzymywana z olejów roślinnych. Silny antyoksydant, działa przeciwstarzeniowo. , Tocopheryl Acetate
- witamina A, retinol – Retinyl Palmitate
- witamina C – Ascorbyl Palmitate
- ekstrakt z arniki – Arnica Montana Flower Extract
- ekstrakt z wąkrotki azjatyckiej – Centella AsiaticaJest to bardzo znane i używane w Ajurwedzie zioło, które poprawia stan zdrowia. Stosowane jest do leczenia wyprysków, blizn, trądziku, przebarwień, zwalcza cellulit, a zwłaszcza rozstępy. Wyciągi z tej rośliny zastosowane zewnętrznie działają silnie antyseptycznie oraz przeciwzapalnie. Przyśpiesza gojenie ran, zmienia strukturę blizn, dzięki czemu można je wygładzić i zmniejszyć ich przebarwienie. Ma również działanie przeciwzmarszczkowe. Wąkrotka azjatycka wygładza skórę i poprawia jej nawodnienie.
- ekstrakt ashwaganda - Withania SomniferaAswagandha występuje w bardziej suchych częściach Indii i jest pokrewną żeńszenia. Jest krzewem o zielonkawych i jaskrawo żółtych kwiatach. Jest jednym z najpopularniejszych i wszechtsronnie stosowanych ziół w Ajurwedzie. Dzięki swym przeciwutleniającym właściwościom Ashwagandha znana jest przede wszystkim z odmładzającego działania. Dodaje energii życiowej, zapobiega zmęczeniu i pomaga utrzymać zdrowie w dobrym stanie.
- ekstrakt z żeń-szenia – Panax Ginseng Extract
- ekstrakt z żurawiny - Vaccinium Macrocarpon Fruit Extract
- olej z nasion kawy - Coffe Arabica Seed Oil
- olej z owoców róży - Rosa Canina Fruit Oil
 

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl