Kokos - drzewo życia

Powiązane

W XVI wieku hiszpańscy odkrywcy podczas swoich wypraw natrafili na niezwykłe drzewo. Wysmukłe, z długimi pierzastymi liśćmi, rodziło owoce w kształcie wielkich kul pokrytych twardą skorupą. Brązowa, szorstka włóknina i trzy otwory na czubku skojarzyły im się z głową małpy i tak też je nazwali - coco. W ten sposób Europa poznała orzechy kokosowe.


Wpisane są one w tradycję kulinarną i leczniczą Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki, Indii, Mikronezji, Melanezji i Polinezji a także większości Azji. Z kokosem - czy to drogą ekonomii, czy kuchni - związana jest jedna trzecia mieszkańców Ziemi. Palma kokosowa to drzewo - karmiciel: z jej owoców można uzyskać miąższ, sok, mleko i olej. Szczególnie wartościowy jest olej kokosowyOpisywany jako "najzdrowszy olej na ziemi" i "król olejów". Kokos jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik oraz różnego rodzaju witaminy i minerały. Olej kokosowy posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej spożywczy. Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne. Polecany do pielęgnacji włosów, skóry całego ciała oraz do masażu. Można stosować jako balsam do ciała. Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się, swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę,tuż po kąpieli. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą. : substancja tłuszczowa wyciskana z białego miąższu kokosa. Dla ludności niektórych części świata (na przykład wysp południowego Pacyfiku) jest to główne i często jedyne źródło tłuszczu. Lecz w krajach, które znają ją od setek lat jest ona także źródłem uzdrawiających leków. Dobroczynne działanie kokosów było opisywane już w Ajurwedzie 1500 lat p.n.e. Mieszkańcy wysp Pacyfiku nazywają je "lekarstwem na wszelkie choroby" a palmę kokosową - "drzewem życia". W tradycyjnej medycynie kokosy i olej z nich pozyskiwany używany jest do leczenia wrzodów, astmy, łysienia, siniaków, kaszlu, oparzeń, przeziębień, obstrukcji, gorączki, kamieni nerkowych, bolesnych i nieregularnych miesiączek, zapaleń i owrzodzeń skóry, syfilisu, bólu zębów i wielu innych chorób.

Pięćdziesiąt lat na czarnej liście

Olej kokosowy kilkadziesiąt lat temu był dosyć powszechnie używany w kuchni. Jego popularności położyło kres odkrycie Davida Kritchevsky'ego. W 1954 r. ten naukowiec dostrzegł związek pomiędzy poziomem cholesterolu we krwi a chorobami serca. Doprowadziło go to do wniosku, że cholesterol dostarczany jest organizmowi głównie przez nasycone kwasy tłuszczowe, a z kolei jego poziom obniżają kwasy wielonienasycone, obecne m.in. w oleju kukurydzianym, sojowym czy słonecznikowym - oczywiście tych pierwszych powinno się dla własnego dobra unikać. W odrzuconej i potępionej grupie znalazł się także olej kokosowy. Amerykanie przejęli się odkryciem Kritchevsky'ego, gdyż choroby serca stanowiły tam i stanowią obecnie główną przyczynę zgonu. Wnioski wyciągnięte przez naukowca spotkały się także z aprobatą amerykańskich producentów olejów roślinnych, dla których do tej pory olej kokosowy stanowił groźną konkurencję. W konsekwencji został on na ponad pięćdziesiąt lat potępiony i wyeliminowany z diety przeciętnego mieszkańca świata zachodniego. Jednak ta zmiana w jadłospisie, która miała przyczynić się do spadku umieralności na choroby krążenia, nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Statystyki zgonów nadal wskazują na te schorzenia jako najczęstszą przyczynę śmierci. Czy wnioski Kritchevsky'ego były przedwczesne? Powiązanie nadmiaru cholesterolu z dolegliwościami układu sercowego odpowiada prawdzie, lecz naukowiec w swoich badaniach nie wziął pod uwagę innej właściwości kwasów tłuszczowych.

Tajemnice kwasów tłuszczowych, czyli co niezwykłego w oleju kokosowym

Liczba wolnych wiązań, która pozwala zaklasyfikować kwas tłuszczowy do grupy nasyconych lub nienasyconych to nie jedyna cecha według której można podzielić te związki. Decydujące znaczenie ma wielkość cząsteczki, bo to właśnie ona decyduje o stopniu przyswajalności kwasu. Związki te można podzielić na kwasy o krótkich łańcuchach (liczba atomów węgla od 4 do 8), średnich łańcuchach (8 - 12) lub długich (większych od 24). Kwas tłuszczowy nasycony o łańcuchu krótszej długości różni się zasadniczo właściwościami od tego o dłuższym łańcuchu. 98% kwasów tłuszczowych, jakie przyjmujemy w pożywieniu, ma długie łańcuchy. Natomiast w oleju kokosowym, jako jednym z nielicznych, dominują średnie. To właśnie cecha, która decyduje o jego niezwykłych zaletach. Krótszy łańcuch atomów węgla jest równocześnie bardziej przyswajalny przez organizm. Długie łańcuchy kwasów tłuszczowych, aby były możliwe do przyswojenia, muszą zostać rozbite na mniejsze cząsteczki. Są one transportowane z krwią do komórek, odkładając się w tkankach i tym samym powodując wzrost poziomu cholesterolu i otyłość. Natomiast łańcuchy kwasów tłuszczowych o średniej długości mogą wniknąć do mitochondriów komórkowych, gdzie zostaną zamienione bezpośrednio w energię. Dzięki temu spożycie produktów zawierających średniej długości łańcuchy kwasów tłuszczowych nie tylko nie przyczynia się do chorób serca i otyłości, lecz znacząco poprawia stan zdrowia. Żywym dowodem na to, że dietetycy byli w błędzie, łącząc spożywanie oleju kokosowego z większą zachorowalnością na choroby serca, są mieszkańcy wysp położonych na Pacyfiku niedaleko Nowej Zelandii: Tokelau i Pukapuka. W latach 60., zanim na wyspy dotarł zachodni model życia i wzorzec dietetyczny, prowadzono badania nad pożywieniem i stanem zdrowia tubylców. W skład ich jadłospisu wchodziły ogromne, w porównaniu do naszej diety, ilości tłuszczów: dostarczały one ok. 50 - 60% kalorii (podczas gdy zachodni dietetycy zalecają 30%). Ku zdziwieniu badaczy, pozornie niezdrowy sposób odżywianie nie powodował epidemii chorób serca i otyłości: mieszkańcy cieszyli się świetną kondycją i smukłymi sylwetkami, nie mieli też żadnych problemów z układem trawiennym, chorobami serca czy nowotworami jelita. Powód był prosty: całość tłuszczu obecnego w ich pożywieniu pochodziła z kokosów. Podobnych dowodów dostarcza także analiza diety mieszkańców Sri Lanki. Orzechy kokosowe stanowią bardzo ważny składnik diety tamtejszej ludności: jeden Lankijczyk spożywa rocznie 120 kokosów. Statystyki zgonów na Sri Lance znacznie się różnią od zachodnich: w krajach rozwiniętych główną przyczyną zgonów są choroby serca (średnio u 1 osoby na 2). Na Sri Lance zaś z tego powodu umiera tylko jedna osoba na 100 tysięcy. Oprócz innej budowy łańcuchów kwasów tłuszczowych olej kokosowy charakteryzuje się również innymi niezwykłymi właściwościami. Ostatnie badania wykazały, że kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne a także buduje odporność organizmu. Ten związek chemiczny znajduje się także w mleku matki, gdyż jego funkcją jest wzmocnienie układu immunologicznego niemowlęcia.

Olej kokosowy - król olejów

Tym, co wyróżnia olej kokosowy spośród innych olejów na sklepowej półce są nie tylko niezwykłe właściwości, ale też trwałość: jest odporny na wysoką temperaturę, dzięki czemu może być przechowywany nawet bez lodówki. Oprócz dobroczynnego wpływu na zdrowie olej kokosowy znajduje także wiele zastosowań w kosmetyce. Zajmuje także centralne miejsce w kuchni - da się nim zastąpić wiele używanych dotychczas tłuszczów. Miłośnicy zwierząt mogą dodawać odrobinę tego oleju do karmy swoich pupili, co przyczynia się do ich lepszej kondycji, zrzucenia nadwagi i sprawia, że ich futerka stają się lśniące i nabierają połysku. Olej kokosowy nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans, utlenionego cholesterolu, który przyczynia się do insulinoodporności, cukrzycy, raka, i chorób autoimmunologicznych. Jest za to bogaty w witaminy i minerały: magnez, potas, wapno i żelazo. Cechy najlepszego kokosowego oleju:

  •     wyciskany ze świeżych orzechów, nie z kopry
  •     pochodzi z orzechów z tradycyjnych odmian palm
  •     nierafinowany
  •     niebielony
  •     nieodwaniany
  •     nieuwodorniony - uwodornianie następuje sztucznie. molekuły wodoru wprowadza się do oleju, niszcząc przy okazji wartościowe łańcuchy kwasów tłuszczowych
  •     wolny od chemikaliów
  •     wolny od GMO
  •     wyrabiany w niskiej temperaturze
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl