olej z czarnuszki cena

CzarnuszkaRoślina o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwbólowych. Idealnie nadaje się do stosowania zarówno spożywczego jak i kosmetycznego. Wzmacnia włosy, paznokcie oraz poprawia odporność organizmu. Olej z czarnuszki przyspiesza gojenie się ran. Wpływa on także pozytywnie na porost włosów oraz niweluję łupież. to roślina, o której wspominano już w Biblii. W starożytności pisał o niej Dioskurydes – prekursor farmakopei, a w średniowieczu była uprawiana przez mnichów. Olej z czarnuszkiPozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno nasion czarnuszki. Bogate źródło NNKT (około 28%). (Nigella Sativa OilPozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno nasion czarnuszki. Bogate źródło NNKT (około 28%). ) pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion czarnuszki. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ich zawartość może sięgać nawet prawie 30 %.


W kulinariach olej z czarnuszki nadaje się jako dodatek do surówek, sałatek, warzyw, ryżu, ziemniaków i kasz. Ma działanie antyalergiczne, dzięki którym wykazuje właściwości wspomagające łagodzenie objawów astmy oskrzelowej, egzemie atopowej i katarze alergicznym.


Organiczny olej z czarnuszki może być stosowany także zewnętrznie w pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ wykazuje właściwości ochronne i odżywcze. Warto go stosować na przykład po opalaniu, ponieważ wspomaga regenerację skóry wystawionej na bezpośrednie działanie szkodliwego promieniowania słonecznego. Chroni również przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak silny wiatr, mróz lub przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach. Jak wspomniano wyżej, olej z czarnuszki łagodzi objawy różnego rodzaju alergii, także tych objawiających się zaczerwienieniem skóry, dlatego warto nim smarować zmienione chorobowo miejsca. Przywraca skórze zdrowy wygląd i jednolity koloryt. W pielęgnacji twarzy olej z czarnuszki należy wklepywać w zwilżoną skórę (wystarczy kilka kropli; olej z czarnuszki można wymieszać z kwasem hialuronowym, aby wzbogacić jego działanie, lub nawet dodać kilka kropli olejku do ulubionego kremu), a w skórę pokrytą zmianami alergicznymi – głaskać ją delikatnie opuszkami palców zwilżonymi olejem.


W pielęgnacji włosów stosowanie oleju z czarnuszki zalecane jest na przykład w celu zapobiegania łupieżowi lub jego wyeliminowaniu. Regeneruje przesuszoną skórę głowy i niweluje wypadanie włosów. Stosuje się go podobnie jak inne oleje, wmasowując niewielką ilość oleju w skórę głowy i włosy i pozostawiając co najmniej na godzinę. Po tym czasie myjemy włosy delikatnym szamponem.


Olej z czarnuszki oferuje np. marka Balcho (cena: 44 zł za butelkę z ciemnego szkła o pojemności 250 ml lub 25 zł za butelkę o pojemności 100 ml), Emma Noël (cena: 44 zł za butelkę o pojemności 50 ml z dołączonym aplikatorem), Amir (cena: 58 zł za butelkę o pojemności 120 ml).

cena: 18,90 zł
cena w : 17,01 zł
Minimalna cena możliwa do uzyskania
w programie rabatowym I love Helfy.
Dowiedz się więcej o programie >>
opinie: 31
4.35484
pojemność:
200ml
dostępność:
full
Obrazek użytkownika naatra
Olejek Vatika z czarnuszką
Bardzo fajny olejek, zresztą jak większość indyjskich produktów do włosów. Nakładam go na włosy na cała noc i zmywam rano. Niestety jest tak tłusty, że muszę dwa razy umyć głowę ale włosy są piękne i błyszczące. Odkąd stosuję indyjskie kosmetyki moja fryzjerka przy każdej wizycie stwierdza, że moje włosy są coraz mocniejsze.
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl