olejki eteryczne w kosmetyce

Olejki eteryczne znajdują szerokie zastosowanie, między innymi  w medycynie, aromaterapii, a także przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno-kosmetycznym i spożywczym. Ilość gatunków roślin olejkodajnych, jakimi obdarza nas natura, jest niebywała. Szacuje się, że na ziemie występuje około 18 tysięcy takich roślin, co oznacza, że właśnie tyle pozyskuje się olejków eterycznych. Jednak nie wszystkie znajdują szersze zastosowanie, tak naprawdę największe znaczenie ma jedynie (a może aż?) kilkadziesiąt rodzajów olejków, które produkowane są na skalę światową.


Olejki eteryczne znajdują zastosowanie w kosmetyce, zarówno jako substancje czynne, jak i spełniając zadanie perfumujące:

  • Olejek cynamonowyOlejek eteryczny pozyskiwany z cynamonowca wonnego. – wykorzystywany w kosmetyce do aromatyzowania środków do pielęgnacji jamy ustnej;
  • Olejek geraniowy – jest składnikiem kremów do cery tłustej – łagodnie aromatyzuje i łagodzi podrażnienia skóry. Wykazuje właściwości ściągające i oczyszczające skórę oraz wyrównujące koloryt – dodaje blasku bladej cerze;
  • Olejek różany – koi wrażliwą skórę, ujędrnia ją i wygładza drobne zmarszczki, poprawia napięcie skóry. Woda różana zmniejsza pory i ilość wydzielanego sebum, jest doskonałym środkiem tonizującym. Nadaje się do każdego typu skóry, szczególnie suchej, wrażliwej oraz starzejącej się. Olejek różany jest dodawany między innymi do mleczek, maseczek, kremów, balsamów i toników;
  • Olejek ylang-ylang – jest składnikiem kosmetyków do cery tłustej i trądzikowej, a także szamponów i kuracji do przetłuszczających się i wypadających włosów. Może być też dodawany do balsamów i kosmetyków antycellulitowych;
  • Olejek lawendowy – jego charakterystyczny zapach ma wielu zwolenników, jednak nie tylko ze względów zmysłowych, ale także uspokajających. Jest częstym składnikiem balsamów, płynów do kąpieli, szamponów i mydełek do ciała;
  • Olejek jałowcowy – w kosmetyce wykorzystywany jako składnik toników i płynów po goleniu;
  • Olejki jodłowe – olejki jodły pospolitej, balsamicznej i syberyjskiej w kosmetyce są wykorzystywane do aromatyzowania płynów do kąpieli, mydeł, dezodorantów;
  • Olejek rumiankowyPozyskiwany z kwiatostanu rumianku. Charakteryzuje się ciemnoniebieskim zabarwieniem. – bardzo powszechnie stosowany w kosmetyce jako substancja czynna mydeł, płynów do kąpieli, balsamów, szamponów (szczególnie do jasnych włosów), kremów łagodzących oraz kremów do rąk, a także maseczek do twarzy.

Brak opinii w tej kategorii.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl