Co to jest indygo?

Powiązane

Produkty

Indygo Khadi - ziołowa farba do włosów
cena: 42,90 zł
cena w : 38,61 zł
Minimalna cena możliwa do uzyskania
w programie rabatowym I love Helfy.
Dowiedz się więcej o programie >>
dostępność:
full
indygo

IndygoJest jednym z ciekawszych barwników naturalnych stosowanym zarówno do barwienia skóry, jak i koloryzacji włosów. Indygo (z łac. i grec. indicum indikon) oznacza niebieski barwnik z Indii. Indygo jest ciemnobłękitnym barwnikiem otrzymywanym z liści tropikalnej rośliny: indygowca barwierskiego i farbuje na niebiesko. jest jednym z ciekawszych i najważniejszych barwników naturalnych. Indygo (z łac. i grec. indicum indikon) oznacza "niebieski barwnik z Indii". Nazwa ta odzwierciedla główne centrum handlowe dostarczające indygo całej cywilizacji grecko-rzymskiej.


Krzew o farbujących właściwościach Indigofera tinctoria występuje w subtropikalnych regionach. Inne rośliny zawierające indygo jak Isatis tinctoria rosną na wyższych szerokościach geograficznych i mają niższą zawartość barwnika. Takie rośliny były przez tysiące lat i są nadal wykorzystywane do farbowania i barwienia. Ostatnie ożywienie w technologii tradycyjnej i ekologicznej wpłynęło na wykorzystanie naturalnego indygo w dziedzinie sztuki i rzemiosła.Indygo jest kolorem medytacji, natomiast przyciemnione indygo staje się kolorem snów. W wielu kulturach symbolika koloru niebieskiego jest przypisywana głównie niebu. Niebieski często pojawia się w przyrodzie jako barwa wielkich zbiorników wodnych, lodu i nieba. Jest to zimny kolor o naturalnych ezoterycznych właściwościach. Kolor niebieski jest często używany w zestawieniu kolorem czerwonym lub żółtym, które w przeciwieństwie mają bardziej przyziemny charakter. HennaRoślina z gatunku krwawnicowatych, pochodzi z obszarów tropikalnych od Indii po Afrykę, występuje w formie krzewów o wysokości od 2 do 6 metrów z niedużymi kwiatami i drobnymi jagodami. Jest to roślina stricte kosmetyczna, jej sproszkowane i ugotowane liście oraz pędy używane są do barwnika zwanego henną, najstarszego kosmetyku świata. Henny jako brązowego barwnika ozdabiającego ciało używa się od Epoki Brązu, aż do dziś. Henna to podstawowy składnik mehendi, odżywek i farb do włosów, jak również popularna metoda przyciemniania brwi czy rzęs. Głęboko odżywia i farbuje włosy. W zależności od tego, co doda się do masy utartych liści, można uzyskać inny kolor gotowego barwnika. Po dodaniu liści herbaty, barwnik będzie intensywnie pomarańczowy, po dodaniu zaś indygo będzie bardzo ciemny. , która barwi na czerwono jest nazywana siostrą indygo. Prawdopodobnie ludy europejskie i arabskie powszechnie stosowały indygo do barwienia skóry na wojnę, ze względów religijnych oraz podczas społecznych rytuałów. Osoby pragnące zbliżyć się do królestwa bogów zawsze starały się ubierać na niebiesko. Obecnie kolor niebieski można zobaczyć niemal wszędzie na całym świecie, choćby dlatego, że indygo jest głównym barwnikiem dżinsów.

Niezależnie od pochodzenia, każde indygo ma taką samą strukturę chemiczną. W dzisiejszych czasach większość barwników indygo jest produkowanych syntetycznie pomimo naturalnego występowania wielu gatunków tych roślin. Większość naturalnego indygo jest otrzymywane z roślin z rodzaju Indigofera. Takie rośliny występują w tropikach i zawierają więcej barwnika niż inne gatunki. Indigofera podzielona jest na wiele rodzajów w tym ponad 350 gatunków, które głównie rosną w krajach tropikalnych i subtropikalnych i co ciekawe nie wszystkie zawierają w sobie indygo. Podstawowym gatunkiem handlowym indygo jest Indigofera tinctoria występująca w Indiach i Azji. Natomiast w Ameryce Południowej i Środkowej najważniejszymi barwnikami są dwa gatunki: Indigofera suffructicosa i Indigofera arrecta. W klimacie umiarkowanym indygo można uzyskać z urzetu barwierskiego (Isatis tinctoria), a w Chinach, Japonii i Korei z Polygonum tinctorum. Rośliny z tych rejonów są uważane za gorsze barwniki, ponieważ zawierają mniej indygo niż gatunki tropikalne. Współczesne analizy pokazują, że to założenie może być błędne i wynikać z nieskutecznego przetwarzania i słabego zrozumienia charakterystyki barwnika. Hodowla farbujących roślin przeżywa obecnie renesans. Społeczność krajów zachodnich poszukuje obecnie tego co trwałe i ekologiczne, a takim jest właśnie indygo.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl