Kiełki Rzodkiewki

1 wpis / 0 nowych
herrbata
Obrazek użytkownika herrbata
Offline
Ostatnio był(a): 4 lata 10 miesięcy temu
Dołączył(a): 25.09.2013
Kiełki Rzodkiewki

Hodowla: Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy letnią wodą. Ich ilość nie powinna przekraczać 1/4 objętości naczynia, żeby kiełki miały wystarczająco miejsca do wzrostu i stały dopływ tlenu. Po 2 godzinach, kiedy nasiona są już odmoczone, na otwór słoika zakładamy kawałek gazy i wylewamy wodę. Kiełki namaczamy codziennie. Mniej więcej po czterech dniach są gotowe do spożycia.
Smak: Kiełki rzodkiewki w smaku przypominają samą rzodkiewkę, smak mają ostry, pieprzny, zawdzięczają go olejkom gorczycowym.
Skład i działanie na organizm: są bogate w witaminę C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki) Mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci za sprawą sporej ilości siarki. Zawierają również witaminy A, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Z czym łączyć? Już kilka kiełków nadaje potrawie ostry smak i aromat. Kiełki rzodkiewki doskonale pasują do dań na bazie jajek, np. sałatek, kanapek czy twarożków. Możną je łączyć z różnymi dipami – majonezowym, śmietanowym itp.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl