Zdrowe przekąski zamiast słodyczy

Powiązane

Zdrowe przekąski
Jak często masz ochotę na coś słodkiego i decydujesz się wtedy na czekoladowego batonika, cukierki lub ciastka? Ochota na słodycze jest czymś normalnym i naturalnym. Istotne jest jednak, aby słodkie produkty, które zjadamy, nie były pełne białego cukru i białej mąki, które posiadają destrukcyjny wpływ na cały organizm.



Zdrowa, zbilansowana dieta redukuje nagłe napady głodu na słodycze, jednak warto mieć zawsze „w pogotowiu” kilka sposobów, aby zjeść i słodko, i zdrowo. Dziś prezentujemy proste przepisy, które poskromią głód słodkości, a jednocześnie nie zawierają tony cukru i białej mąki.


1. Krem czekoladowy

Kiedy marzysz o czekoladzie i kremach czekoladowych typu nutella, to jest to świetna alternatywa. Krem przygotowuje się błyskawicznie, a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Warto mieć je zawsze w kuchni! Krem możesz zjeść po prostu łyżeczką, posmarować nim kromkę chlebka żytniego lub dodać do płatków owsianych.

Składniki kremu czekoladowego:

  • ¼ awokado 56kcal
  • pół banana 50kcal
  • łyżeczka kakao niskotłuszczowego 13kcal

Ewentualnie można dosłodzić łyżeczką syropu z agawy 25kcal.

Obierz i zgnieć ćwiartkę awokado, dodaj pół banana i połącz je w gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Jeżeli uważasz, że krem jest zbyt mało słodki, dodaj syrop z agawy (można zamienić np. na łyżeczkę miodu).

Wartość odżywcza przekąski:
17g węglowodanów (23g z syropem z agawy)
5g tłuszczów (tłuszcze jednonienasycone z miąższu awokado o działaniu przeciwmiażdżycowym, prozdrowotnym)
120kcal (145kcal z syropem)


2. Kulki czekoladowo-kokosowe bez cukru

Rarytas dla fanów wszystkiego co kokosowe. Pyszne, zgrabne kuleczki zaspokoją głód na słodkości.

Składniki kulek czekoladowo-kokosowych:

  • 25g (¼ tabliczki) gorzkiej czekolady 64%
  • 2 łyżki śmietanki
  • 100g wiórków kokosowych

Połowę wiórków dokładnie zmiksuj na gładką masę. Uformuj kuleczki (ok. 20 sztuk), w każdą wbij wykałaczkę i wsadź do zamrażalnika na 20 minut. Rozdrobnioną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyciągnij kulki z lodówki i trzymając za wykałaczkę maczaj je w rozpuszczonej czekoladzie tak, aby dokładnie pokryła kulkę. Następnie osyp lub obtocz każda kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Wartość odżywcza przekąski (porcja dla 1 osoby to ¼ ilości z przepisu czyli ok. 5 kulek):
22g tłuszczów (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z kokosa, które stymulują metabolizm i ułatwiają odchudzanie)
5g węglowodanów
200 kcal

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl