Wegetariańskie Święta Wielkanocne

Powiązane

Wielkanoc to czas wielkiego gotowania i pysznych wypieków. Większość tradycyjnych wielkanocnych potraw zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego, dlatego te święta mogą stanowić nie lada wyzwanie dla wegetarian i wegan. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych!



Wegetariańskie propozycje przepisów wielkanocnych może wypróbować tak naprawdę każdy. Bardzo często takie potrawy będą nawet zdrowsze, bardziej „fit”, szczególnie dla osób borykających się np. z cukrzycą lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu.


Majonez

Stały bywalec wielkanocnych przepisów. Zwykły, jajeczny majonez jest bardzo kaloryczny. Zamiast tego warto wypróbować wegańską alternatywę – majonez bez jaj, który zawiera 30% mniej tłuszczu i dostarcza o 200 kcal mniej (w 100g).


Tłuszcze

Popularne tłuszcze stosowane do smażenia i wypieków są zwykle pozbawione jakichkolwiek właściwości prozdrowotnych. Są rafinowane, oczyszczone, pozbawione składników odżywczych. Zamiast zwykłych tłuszczów warto wypróbować jeden z dwóch ciekawych składników:

  • Masło Ghee – cenny tłuszcz mleczny o właściwościach prozdrowotnych. Jest pełne antyoksydantów, wspomaga trawienie i układ immunologiczny.
  • Olej kokosowy – wegański olej o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym. Znakomicie zastępuje oleje do smażenia i smalec. Nierafinowany olej nadaje potrawom kokosową nutę.


Wypieki

  • Chleby, ciasta i baby – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. W pieczeniu chleba pomoże zakwas żytni marki BioVegan. Do ciast drożdżowych – w tym pysznych wielkanocnych bab – polecamy wegańskie drożdże. W wielkanocnych wypiekach pomoże także rewelacyjny proszek do pieczenia z kamieniem winnym – z jego pomocą upieczesz m.in. świetne biszkopty i kruche ciasta.
  • Dżemy, marmolady czy galaretki przygotujesz z pomocą cukru żelującego 2:1 – zamiast odzwierzęcej żelatyny cukier zawiera pektyny, czyli roślinne substancje o podobnym działaniu. Do galaretek i sosów z kolei warto wykorzystać Agarantę – wegański środek zagęszczający potrawy bez zawartości glutenu, laktozy i żelatyny.


Dodatki

Nie ma Wielkanocy bez pysznych buraczków i chrzanu! Wybierz ekologiczne buraczki tarte najwyższej jakości lub bio ćwikłę z chrzanem. Te dodatki zapewnią potrawom wielkanocny charakter, a przy tym są zdrowe i smaczne. Innym pysznym dodatkiem wielkanocnym jest konfitura z żurawiny – bez sztucznych dodatków, idealnie komponuje się z wielkanocnymi wege pasztetami i serami.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl