Olej laurowy - ratunek dla problematycznej skóry

Powiązane

Olej z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis, inaczej olej laurowyZ liści wawrzynu szlachetnego. ) to prawdziwa klasyka śródziemnomorskiej kultury, w tym także pielęgnacji. Wieńce laurowe były w starożytnej Grecji symbolem zwycięstwa i triumfu – wręczano je zwycięzcom olimpijskim, prawdopodobnie właśnie ze względu na oczyszczające i regenerujące właściwości wawrzynu.


Olej ten był od stuleci używany przy problemach skórnych i reumatycznych. Dziś jest przede wszystkim składnikiem słynnego mydła Aleppo, może być także używany w połączeniu z olejami bazowymi. Olej laurowy posiada właściwości rozgrzewające i pobudzające. Bywa stosowany w chorobach reumatycznych i kaszlu. Najznamienitsze jego działanie można zaobserwować jednak na skórze problemowej. Olej znakomicie radzi sobie ze skórą dotkniętą łuszczycą, łupieżem, egzemą czy trądzikiem. Wykazuje działanie przeciwzapalne i gojące, przez co przyspiesza procesy regeneracji skóry. Ta cecha jest szczególnie istotna pod kątem stosowania oleju laurowego w pielęgnacji skóry trądzikowej. Olej laurowy redukuje stany zapalne, zmniejsza opuchliznę i nadwrażliwość podrażnionej skóry. Olejek korzystnie wpływa także na włosy - pobudza ich wzrost, redukuje łupież, a także wzmacnia łamliwe paznokcie.


Od wielu lat olejek laurowy był stosowany w walce z infekcjami różnego typu – zarówno bakteryjnymi, jak i wirusowymi (opryszczka) oraz grzybiczymi. Naukowcy z Uniwersytetu Okayama w Japonii odkryli, że liście wawrzynu szlachetnego zawierają flawonoidy posiadające zdolność zwalczania bakterii MRSA (gronkowca złocistego odpornego na metycylinę).


Zastosowania oleju laurowego:

  • opryszczka,
  • trudno gojące się zmiany trądzikowe,
  • infekcje grzybicze skóry i paznokci,
  • łuszczyca, egzema,
  • łupież,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • słabe, kruche paznokcie.


Jak wykorzystać olej laurowy w pielęgnacji?

Ze względu na intensywność działania i barwy oleju zaleca się stosowanie go w formie rozcieńczonej. Mieszamy wówczas do 10-15% oleju laurowego z olejem bazowym (np. ze słodkich migdałów, z awokado, z pestek winogron, jojoba lub innym) i stosujemy na skórę jako olejowe serum. Olejek można dodawać także do gotowych kosmetyków – kremów, maseczek, szamponów i odżywek do włosów.


Punktowo nierozcieńczony olej laurowy można stosować m.in.:

  • na zmiany opryszczkowe,
  • na zainfekowane paznokcie i skórę,
  • na zmiany trądzikowe.

Komentarze

Obrazek użytkownika pach3

Re: Olej laurowy - ratunek dla problematycznej skóry

Witam ja od lat juz używam oleju laurowego i kupuję go tutaj http://pachnacakraina.com/lecznicze-do-ciala-i-masazu,olej-laurowy-tradzik-luszczycazmiany-skorne-10-ml,59 jestem zachwycona jego działaniem
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl