Naturalne antybiotyki

Powiązane

Chociaż ludzkość walczyła z najróżniejszymi infekcjami od tysięcy lat, to antybiotyki pojawiły się w medycynie zaledwie 90 lat temu. Do tego czasu stosowano metody naturalne, roślinne i ziołowe, sprawdzone przez stulecia. Zdaje się, że w dzisiejszych czasach zapomniano o tradycyjnych metodach.

 

 

Mimo że antybiotyki niewątpliwie przyczyniły się do uratowania zdrowia i życia milionów ludzi na całym świecie, nie można zapomnieć o dwóch istotnych kwestiach związanych z ich stosowaniem. Po pierwsze, antybiotyki jak każdy wytworzony lek posiadają skutki uboczne. Po drugie, w dzisiejszych czasach antybiotyki są nadużywane, a to prowadzi do obniżenia ich skuteczności i wytworzenia antybiotykooporności.

Odpowiedzią na niepożądane skutki antybiotykoterapii może być częściowy powrót do tradycyjnych metod i traktowanie roślin nie tylko jako ozdobę, ale również sposób na lepsze zdrowie. Rośliny nie zastąpią nowoczesnych lekarstw, ale może nie zawsze warto od razu decydować się na antybiotyk, lecz najpierw wypróbować terapię roślinną?

Czosnek

Jest prawdziwym hitem dzięki allicynie – związkowi, który powstaje w momencie zgniatania główki czosnku. Allicyna jest fitoncydem  - oznacza to, że wykazuje bardzo wysoką skuteczność w zwalczaniu mikroorganizmów takich jak bakterie, wirusy i grzyby. Czosnek jest polecany przy najróżniejszych infekcjach, szczególnie infekcjach górnych dróg oddechowych. Aby czosnek zadziałał skutecznie, nie powinien być poddawany obróbce termicznej, lecz spożyty natychmiast po zmiażdżeniu.
Uwaga: nadmierne ilości czosnku mogą obciążać wątrobę i podrażniać błony śluzowe żołądka.

Cebula

Cebula podobnie jak czosnek zawiera fitoncydy, które ulatniają się w momencie uszkodzenia miąższu rośliny. Substancje te zwalczają zakażenia górnych dróg oddechowych, dlatego są szczególnie polecane przy kaszlu i katarze. Wiele osób z pewnością pamięta babciny syrop z cebuli – to tradycyjne zastosowanie tej wspaniałej rośliny. Cebuli również nie należy poddawać działaniu wysokiej temperatury, jeśli chcemy zachować jej wysoką skuteczność.

Imbir

Kłącze imbiru (głównie dzięki zawartości gingerolu) posiada znakomite właściwości zwalczające gram-ujemne bakterie powodujące choroby w obrębie jamy ustnej. Poza tym stwierdzono skuteczność imbiru w zwalczaniu nie tylko bakterii, ale i grzybów z gatunku Candida albicans, wywołujących kandydozę. Narażenie na kandydozę pojawia się szczególnie przy stosowaniu syntetycznych antybiotyków, zatem warto włączyć świeży imbir równocześnie z lekami, aby zapobiec infekcji. Ważne: skuteczność wykazuje tylko imbir świeży (kłącze), suszony imbir jest pozbawiony substancji aktywnych.

Żurawina

Żurawina zawiera kwas hipuronowy, który wykazuje się skutecznością w zwalczaniu zakażeń układu moczowego, a także zakażeń układu pokarmowego wywołanych bakteriami Helicobacter pylori. H. pylori jest bakterią powszechną, a przy tym wywołującą ciężkie choroby układu pokarmowego takie jak zapalenia błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl Instagram Helfy.pl