Drzewo sandałowe

Nazwa sandałowiec obejmuje 9 gatunków występujących na nizinach Australii, Azji Południowo-Wschodniej i wyspach Pacyfiku. To roślina półpasożytnicza w formie drzew lub krzewów, pobiera wodę i sole mineralne z korzeni innych roślin. Drewno ma charakterystyczny, cierpko piaskowy zapach, z którego wytwarzany jest olejek eteryczny o niezwykłym działaniu. Przypisuje się mu właściwości uspokajające, antyseptyczne, łagodzące depresje, napięcia i lęki, bezsenność, nerwice, zaburzenia przedmenstruacyjne i menopauzalne, zaburzenia gastryczne, wymioty, zgagę, czkawkę, katar, kaszel i wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry. Sproszkowane drzewo sandałowe to oprócz produktu rytualnego w hinduizmie również surowiec kosmetyczny stosowany głównie w formie maseczek do skóry podrażnionej, trądzikowej, zanieczyszczonej, pozbawionej blasku, starzejącej się. Olejek stosuje się zewnętrznie po rozcieńczeniu w innym oleju bazowym np. migdałowym, na skórę ciała, twarzy, głowy i włosy. Ma działanie odżywcze, regulujące wydzielanie sebum, powstrzymujące procesy starzenia się, przeciwzmarszczkowe, regenerujące i antybakteryjne. Szczególnie polecany jest skórze problemowej, trądzikowej, tłustej, zanieczyszczonej, ale i dotkniętej wysypkami i potrzebującej intensywnej regeneracji. Redukuje blizny i przebarwienia.

Synonimy: 
Pterocarpus santalinus
drzewko sandałowe
sandałowiec
proszek sandałowy
olejek sandałowy
Santalum
Sandalwood
Nie znaleziono produktów.
Twoje rabaty
Logo programu

Jesteś miłośnikiem zakupów z rabatem?

Dołącz do klubu rabatowego “I love Helfy”!

Rób zakupy, dziel się opiniami,
udzielaj się na forum
i zyskuj zniżki

Jeśli masz konto na Helfy.pl, Twój program rabatowy już działa!

Dowiedz się więcej lub już teraz Załóż konto

Newsletter

Newsletter

Aby nie przegapić najnowszych promocji w sklepie Helfy.pl, zapisz się na nasz newsletter.

Społeczność Helfy

Społeczność Helfy

Blog Helfy.pl Twitter Helfy.pl Pinterest Helfy.pl